Εταιρεία
Ιστορικό

Μέχρι τις αρχές του 1960 τα δίχτυα που χρησιμοποιούνταν στην ΕΛΛΑΔΑ ήταν από βαμβακερό νήμα με αποτέλεσμα την μεγάλη ταλαιπωρία των ψαράδων της εποχής αφού έπρεπε μετά το ψάρεμα να πλένουν και να στεγνώνουν καθημερινά τα δίχτυα τους γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα σάπιζαν.

Με την ανακάλυψη του νάιλον οι Γιαπωνέζοι κατασκεύασαν δίχτυα από νάιλον με αποτέλεσμα οι ψαράδες πλέον να μην χρειάζεται να πλένουν και να στεγνώνουν τα δίχτυα τους καθημερινά μετά το ψάρεμα. Έτσι δημιουργήθηκε η ανάγκη εισαγωγής νάιλον διχτυών από την Ιαπωνία αρχικά.

Ο Ιωακείμ Διαμαντίδης - πατέρας των σημερινών ιδιοκτητών της εταιρείας- είχε το παρατσούκλι Δίοπας. Το παρατσούκλι του δόθηκε (σύμφωνα με τις συνήθειες της εποχής) λόγω του βαθμού που είχε στο ναυτικό (Δίοπος) άρχισε λοιπόν να ασχολείται με την εισαγωγή διχτυών αλιείας και την μεταπώληση τους σε ψαράδες της περιοχής της Μηχανιώνας και των περιχώρων.

Μετά τον θάνατο του Ιωακείμ Διαμαντίδη το 1982 τα παιδιά του συνέχισαν την πώληση διχτυών αλιείας και δημιούργησαν μια νέα εταιρεία με την ονομασία Δίοπας ΑΕ


Η εταιρεία σιγά σιγά εξελίχθηκε και στη συνέχεια άρχισε την κατασκευή έτοιμων διχτυών για την αλιεία. Το 1993 η Δίοπας ΑΕ μετά το ξεκίνημα της ιχθυοκαλλιέργειας στο τέλος της δεκαετίας του 1980 άρχισε την κατασκευή διχτυοκλωβών για την ιχθυοκαλλιέργεια. Παράλληλα άρχισε και ο εμποτισμός των διχτυών με Antifouling και άλλα υλικά.

Επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της στις αρχές του 2000 η εταιρεία ασχολήθηκε και με την κατασκευή διχτυών προστασίας, διχτυών σκίασης κλπ.


Μέχρι το 2014 η εταιρεία αγόραζε τα δίχτυα σε τόπια και είτε τα πουλούσε σαν τόπια είτε τα μεταποιούσε και στην συνέχεια τα προσέφερε σαν τελικά προϊόντα στου αλιείς στους ιχθυοκαλλιεργητές κλπ.


Το 2014 μετά την έλευση της νέας γενιάς στην εταιρεία η ΔΙΟΠΑΣ ΑΕ υλοποιώντας τις απαραίτητες επενδύσεις προχώρησε στην καθετοποίηση της παραγωγής της αγοράζοντας νήμα και μετά την κατάλληλη επεξεργασία κατασκευάζει πλέον τα δίχτυα σαν τόπια σε οποιαδήποτε διάσταση.


Η ΔΙΟΠΑΣ ΑΕ κατασκευάζει δίχτυα με κόμπο και χωρίς κόμπο. Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι είναι η πρώτη φορά που κατασκευάζονται δίχτυα με κόμπο στην Ελλάδα.


Η ΔΙΟΠΑΣ ΑΕ είναι πιστοποιημένη κατά ISO 9000:2000 έχει πλήρες εργαστήριο δοκιμής αντοχής των διχτυών όσον αφορά τον εφελκυσμό και την τριβή.


Διαθέτει επίσης  ειδικό λογισμικό της εταιρείας Simrad μέσω του οποίου είναι δυνατή η ανάλυση, ο σχεδιασμός και η προσομοίωση της συμπεριφοράς των διχτυών-τρατών στην θάλασσα με τελικό σκοπό την μείωση της κατανάλωσης των καυσίμων.


Η ΔΙΟΠΑΣ ΑΕ συμμετέχει σε διάφορα προγράμματα ερευνών που κατά καιρούς εκπονούνται με σκοπό την προώθηση της Αλιείας και Ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα.


Μετά από σχετικό πρόγραμμα που συμμετείχε η ΔΙΟΠΑΣ ΑΕ κατασκεύασε με την βοήθεια ειδικού λογισμικού και την χρήση του η οποία μειώνει την κατανάλωση των καυσίμων 20%.


Η έδρα της εταιρείας και οι χώροι παραγωγής βρίσκονται στην βιοτεχνική περιοχή της Μηχανιώνας και στεγάζεται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις κτιρίων εμβαδού 8500 τμ.

Η ΔΙΟΠΑΣ ΑΕ σήμερα κατασκευάζει:

Δίχτυα για την αλιεία
Για όλους του κλάδους της Αλιείας, Ανεμότρατα, Γρι-Γρι, Παράκτια Αλιεία κλπ
Ειδικές τράτες που μειώνουν σημαντικά την κατανάλωση καυσίμων.
Επίσης διαθέτει όλα τα υποστηρικτικά υλικά για την Αλιεία, όπως σχοινιά, συρματόσχοινα, φελά, μολυβόσχοινα, νήματα κλπ

Δίχτυα για την ιχθυοκαλλιέργεια
Κατασκευή διχτυοκλωβών όλων των τύπων και διαστάσεων σύμφωνα με τις ανάγκες των πελατών.
Κατασκευές διχτυών προστασίας από πουλιά και από επιθέσεις μεγάλων ψαριών.
Κατασκευές σάκων διαλογής και θεραπείας.
Κατασκευές διχτυών σκίασης κλπ
Επισκευές διχτυών Ιχθυοκαλλιέργειας
Εμποτισμός διχτυών με Antifouling και άλλα υλικά.
Επίσης διαθέτει όλα τα υποστηρικτικά υλικά για τις ιχθυοκαλλιέργειες όπως νήματα, σχοινιά, απόχες κλπ

Δίχτυα για άλλες χρήσεις
Όπως δίχτυα προστασίας, σκίασης, σπόρ κλπ